Exchange Student Guide | UniversiteitStudie.nl | Actief StudentenLeven
Exchange Student Guide

Cultuur     Wonen     Studentenstad     Vereniging     Uitgaan     Werk - Int     Werk - Int2


Wonen in Nederland als Exchange Student

Als gangbare exchange student hebt je de mogelijkheid om een studentenkamer te regelen via de studentenwooncorporatie waarmee jouw onderwijsinstelling, zoals de Hogeschool of Universiteit een relatie heeft. Tevens kan op deze studentenportaal onder het kopje 'StudentCity' onder het paragraph 'Wonen' lezen waar je een Studentenkamer vinden of ervoor inschrijven.
Mocht je een PhD student of in gewoon Nederlannds Promovendus (Doctoraat 'Student' Onderzoeker) zijn dan bestaat er nog een andere mogelijkheid, als je een inkomen hebt die onder sociale inkomengrens valt, in te schrijven voor een sociale huurwoning bij tal van de bestaande wooncorporaties in Nederland.
Universiteiten en studentenwooncorporaties hebben voor PhD Studenten, Doctoraat onderzoekers/studenten tevens studentenkamers of studentenwoningen.


StudentenKamers zijn niet overal even makkelijk te vinden in als in elke StudentenStad. Het is niet overal even betaalbaar voor elke student.
In de randstad zijn de studentenkamers over het algemeen duurder dan buiten de randstad. Het kosten lopen uiteen. Het loont vaak voor de meeste studenten om thuis bij je ouders te blijven wonen als je in de buurt van je Hogeschool woont. Je zal dan meer een huiselijke 'studentenleven' hebben dan wanneer je niet op kamers hebt gewoond in een echte studentenhuis met gezellige leuke huisgenoten. Het heeft voordelen als samen in een studentenhuis te wonen met 'studiegenoten'.

Hoe wil je wonen als student?

Ben je iemand die afhankelijk is en veel steun, veel contact met thuis basis nodig hebt of stort je graag volledig in je nieuwe locatie om volop te genieten van een nieuw leven. Dan kan je kiezen om een kamer te nemen in een gezellige gezamelijke huis of een zelfstandigen appartement, zoals hieronder beschreven. Een kamer in een gezamelijke Studentenhuis heb je een gedeelde keuken, sanitair en ander gemeenschappelijke ruimtes met huisgenoten. Een zelfstandige appartement heb je een eigen voordeur, keuken en sanitair.


Mogelijke woonvormen als student:

a) Onzelfstandige studentenkamers, enige mogelijkheden:
- in een Studentenhuis,
- bij je ouders,
- bij familie,
- bij hospita,
- gezamelijk/eigen huis kopen en delen,
- antikraak,
- onderhuur,
- gemeenschappelijk (voorzieningen) zelfstandig wonen (woongemeenschap).
b) Zelfstandige studentenkamers, enige mogelijkheden:
-
bij Onderwijsinstelling,
- bij/via studentenhuisvester,
- bij wooncorporaties,
- bij een particulier,
- gezamelijk / eigen huis kopen met een hypotheek en met medestudenten de kosten delen,
- met een samenlevingscontract met huisgenoot een Studentenwoning huren (starten),
- een stichting starten en gezamelijk een Studentenhuis Kopen en Samen de kosten delen.

Bij de verschillende studentensteden worden allerlei mogelijkheden beschreven en de verschillende studentenkamer en studentenhuis zoekfuncties.


Wat moet je doen om een kamer of appartement te bemachtigen?

- bezoek een Kamerzoekavond van een studentenhuis,
- kamer verkrijgen via Studentenvereniging,
- inschrijven bij StudentenHuisvester/Wooncorporatie,
- woning huren of Kopen bij een particulier,
- kamerRuil of WoningRuil,
- kamerhoppen als je een kamer hebt,
- onderverhuurde kamer huren of Huisbewaring als je al een kamer of woning hebt en een nieuwe tijdelijk elders zoekt.
- moeder of iets dergelijks thuislaten bij een hospiteeravond, huisgenoten zitten niet te wachten op een moederskindje, maar een volwassen coole huisgenoot.

In de zomermaanden is het erg druk op de kamermarkt. Voortijdig een kamer zoeken verhoog je jouw kans.
Om in een studentenhuis te komen waar je gemeenschappelijke ruimtes deelt wordt middels een instemming een nieuwe huisgenoot geselecteerd. Je kan dan uitgenodigd worden op bijvoorbeeld een hospiteerborrel. Als je gewoon jezelf bent wordt je vanzelf gekozen bij een huis die het beste bij je past. Via een Studentenhuisvester kan je inschrijven voor een Kamer of appartement. Bij een wooncorporatie kan je naast een kamer en appartement huren, zoals bij een studentenhuisvester, tevens een woning kopen. Een nieuw studentenhuis beginnen kan gunstig zijn. Natuurlijk kan je ook bij een particulier een woning huren of kopen.
Als je tijdelijk woonruimte, zoals bij een antikraak, heb je weinig rechten. Het kan zijn dat je binnen 2 weken na bekendmaking je pand moet verlaten zonder een nieuw onderkomen.
Sommige studentenhuisvester hebben ook tijdelijke kamers, waar echter ruimere rechten dan antikraak of normale rechten van een kamerbewoner gelden.
Onder Kamerhoppen wordt verstaan het tijdelijk huren van een kamer of woning elders, vanwege je Studie, Stage of Afstuderen verhuizen.
BrancheOrganisatie voor StudentHuisvester Kences biedt voorrang voor Kamerhoppen, voor een tijdelijke kamer. Verschillende Studentenhuisvesters zijn deelnemers hiervan.
Indien je een tijdlang niet je kamer bewoont kan je die onderverhuren. Indien je een zelfstandige woning huurt gebruikt men de term Huisbewaring of Huisbewaarderschap. Men verstaat hieronder het tijdelijk 'bewonen' door een ander, het laten oppassen op je woning, bij zelfstandige studentenwoning. Tijdelijke ivm studie, stage of afstuderen.
Meer kans heb je om een mooie kamer te scoren, net voor de zomervakantie.
Let op een student die langer dan drie maanden op een zijn eigen adres van zijn studentenkamer verblijft is verplicht zich in te schrijven bij zijn Gemeente.


StudentenVerzekeringen, Gas Water Elektra en andere dingen waar je aan moet denken

Bij zelfstandige bewoning dien je allerlei verzekeringen af te sluiten, zoals inboedelverzekering, naast de gebruikelijke ziektekostenverzekering, Wettelijk Aansprakelijk verzekering, en dergelijke.
Voorts dien je je eigen internet en Televisie aansluiting af te sluiten als je een eigen studentenhuis hebt. Bij sommige internet aanbieders kan je voordelig een mobiele abonnement erbij afsluiten.

Daarnaast moet je Gemeentelijke belasting betalen in je gemeente. Waterzuiveringslasten betalen bij je waterbedrijf.

Bij verschillende energiebedrijven kan je gas, elektriciteit afnemen. Er zijn verschillende prijzen voor deze gas en elektriciteit. Hiervoor dien je een contract bij je energiebedrijf af te sluiten. Deze energiecontract kan je jaarlijks of meerjarige afsluiten. Er zijn verschillende aanbiedingen die je jaarlijks, twee-jaarlijks of drie-jaarlijks kan afsluiten met grote kortingen, geldterugacties of welkomsgeschenken.
Hieronder heb je alvast een aantal links van energiebedrijven en ga naar de pagina met meer Energie BedrijfAanbiedingen Links Energiebedrijven Aanbiedingen


Energiebedrijf Engie - Voorjaarsdeal Bespaar tot 374 Euro


Energiebedrijf EON - Deal 6 maanden gratis Stroom & Gratis Overstapservice


Energiebedrijf Oxxio - Deal 200Euro CashBack


Zelfstandige Woning HuurToeslag Studenten

Mocht je in een zelfstandige woning wonen dan kan je Huurtoeslag aanvragen.
Volgens de belastingdienst waar je je huurtoeslag kan aanvragen, moet deze woning voldoen aan de volgende basis voorwaarden 2016:
- eigen woon- of slaapkamer,
- eigen keuken met aanrecht, wateraanvoer en waterafvoer, en een kooktoestel aansluitpunt,
- eigen toilet met waterspoeling.


Naast de bovengenoemde voorwaarden kan je soms ook als je in een StudentenComplex woont huurtoeslag aanvragen. Dit kan indien deze woning voor 1 juli 1997 al huurtoeslag is toegewezen. Hiervoor kan je navraag doen bij de verhuurder.

Je kan je Huurtoeslag aanvragen bij de belastingdienst.

Voorrang StudentenKamer

Voor de nieuwe studenten gelden per Studentenstad een voorrangsregeling voor een studentenkamer. Meestal moet de reistijd van het woonadres tot de Hogeschool of Universiteit een bepaalde tijdsduur hebben. Een ander mogelijke criteria is de afstand van het huidige woonadres tot jouw onderswijsinstelling, welke gemeten wordt aan de hand van de postcodes.
Voor Topsporters kan ook voorrangsregels zijn bij jouw onderwijsinstelling. Bij jouw sportbond kan je eventueel ook terecht om na te gaan of zij ondersteuning bieden bij het helpen vinden van een studentenkamer of het bieden van een studentenkamer.

Om in aanmerking te komen voor een voorrangsregeling dien je vroegtijdig je aanvraag in te dienen.

  • Di 27 September 2022

    3.237.27.159